LESELORTEN OG VENNENE HANS

Leselorten og vennene hans introduserer barnet ditt for de fire vanligste tegnene på en leken måte. Punktumet, utropstegnet, spørsmålstegnet og kommaet har fått tydelige personligheter som forteller noe om hvordan de brukes.

Det lille punktumet

LESELORTEN

Her er Leselorten. Leselorten ELSKER bokstaver og ord. Han er bitte liten og legger seg på lur bak setningen. Klar til å lese den straks den er skrevet. Før alle andre. Når han har lest ferdig, ruller han seg sammen og sovner. Eller han går videre. Men ikke før han har lagt igjen en … Nettopp! En liten leselort. Heldigvis lukter den ikke.

Leselorten og vennene hans gjemmer seg i lær-å-lese-bøkene. Både i bildene og i teksten. Helt sikkert. Bare let! Egentlig er Leselorten et PUNKTUM. Punktum er den lille svarte prikken vi setter når setningen er slutt. Med mindre det for eksempel trengs å skrikes!
Da kommer nemlig …

… det bråkete utropstegnet

SKRIKEREN

Skrikeren er en ordentlig bråkete fyr! En lang, tynn strek med prikk under! Han dukker opp når noe skal ropes høyt ut!

Skrikeren skriker når han blir glad! Eller begeistret! Eller overrasket! Eller irritert! Eller sinna!

Når Skrikeren stiller seg bak et ord eller en setning, ja, da vet vi at her står det noe som må ropes ut! Derfor kalles Skrikeren også UTROPSTEGN!

Men det visste du kanskje?

Hei! Se godt på slutten av forrige setning. Her dukket det opp et nytt tegn. Er det ikke selveste spørsmålstegnet, tro?

Det nysgjerrige spørsmålstegnet

SPØRREREN

Jo visst! Her er Spørreren. Spørreren er supernysgjerrig. Hun spør og spør og får aldri vite nok. Hvem? Hva? Hvor? Hvorfor? Når? spør Spørreren ustoppelig.

Det er jo helt supert at Spørreren spør. Ikke sant? For hvordan skulle hun ellers få svar på alt hun lurer på?

Når Spørreren, eller spørsmålstegnet, som noen også kaller henne, står etter en setning, da går stemmen plutselig opp og blir lysere. Tror du det kan være fordi vi gleder oss til å høre svaret?

Det tankefulle kommaet

NØLEREN

Dette er Nøleren. Har du sett noe så søtt? Hun setter seg ofte godt til rette midt inni en setning. Hvis setningen er lang, da er det nemlig godt med en aldri så liten pause i lesingen, for å tenke litt over det som er lest så langt.

Da synes Nøleren at det blir lettere å forstå hva teksten handler om.
Nøleren hjelper oss å tenke over og forstå det vi leser. Hun har også et annet navn: KOMMA.